skip to Main Content

Behoud 6% btw essentieel voor de gastvrijheidssector

Gastvrij Nederland pleit voor het behoud van het verlaagd btw-tarief. De sector wijst alle maatregelen, die het verdien- en groeivermogen van de sector aantasten, af.

De vier partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw coalitieakkoord, VVD, D66, CDA en CU, zouden ook plannen hebben om het verlaagd btw-tarief te verhogen van 6% naar 8%. De uitwerking van deze plannen pakt desastreus uit voor de gastvrijheidssector.

Het verhogen van het verlaagd btw-tarief zal leiden tot een prijsstijging van de dienst of het product, waardoor het economische groeipotentieel van de gastvrijheidssector ernstig wordt belemmerd. Bovendien is er het risico dat omzet door btw-verschillen weglekt naar België en Duitsland.
In een eerder onderzoek van onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER (2015) in opdracht van Gastvrij Nederland is aangetoond dat verhoging van het verlaagd btw-tarief leidt tot vraaguitval en forse daling van de werkgelegenheid. Gastvrij Nederland vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de coalitie deze voornemens heeft.

Gastvrijheid en economisch belang

De gastvrijheidssector bestaat uit alle organisaties en ondernemingen die zich bezig houden met toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd, attracties, waterrecreatie en omvat tevens de cultuursector, waaronder musea, podia, festivals en andere culturele voorzieningen.
Het is een sector die sterk bijdraagt aan de Nederlandse economie met een jaarlijkse omzet van 68 miljard euro aan bestedingen. Daarnaast zorgde de sector met ruim 606.000 banen voor ruim zes procent van het totaal aantal banen in Nederland. De gastvrijheidssector vormt dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de samenleving en levert zo een belangrijke bijdrage aan welzijn, sociale verbinding, culturele waarden en samenhang. Zo zorgen recreatie en toerisme ervoor dat het voorzieningenniveau in minder bevolkte (buiten)gebieden op niveau blijft.

Back To Top